Dina tankar – hur du kan jobba med dem

Jag tänkte prata lite mer om negativa tankar och ge lite tips på hur du kan jobba med dem.

Varför-frågor

Känner du igen dig i att du frågar dig själv VARFÖR? Till exempel, varför känner jag så här? Varför mår jag så här? Varför händer detta mig? Och så vidare… Jag vet att jag har tänkt såna tankar, det är SÅ lätt att fastna i.

Men då är frågan, brukar du få svar på såna frågor? Hjälper de dig på något sätt? Troligen inte, så varför fortsätta ställa såna frågor?

Och om du inte får svar eller de inte hjälper dig i din situation så kanske det bästa är att försöka släppa dem. Försök slå bort varför-tankarna och försök ersätta dem med positiva och uppmuntrande tankar istället.

Fokusera på det vi gjort istället för det vi inte gjort

Väldigt många kämpar med negativa tankar idag (inklusive mig själv) och ofta är det negativa tankar om sig själv, vi säger så mycket saker till oss själva som inte är snälla.

Och det är så lätt att klanka ner på sig själv, t.ex. för allt man inte fått gjort. Men istället för att fokusera på det vi inte har gjort, kan vi inte istället fokusera på det vi faktiskt HAR gjort istället?!

Så, försök se det du faktiskt fått gjort idag, istället för det du inte gjort eller som inte hanns med.

TIPS!

Prova att göra så att du varje kväll sätter dig ner och skriver ner alla saker du har gjort under dagen. Och du kan också skriva ner vad du är stolt över dig själv för. Detta är lite obekvämt till en början, men vi behöver vara lite snällare mot oss själva. Var en vän till dig själv.

En vän tipsade om vad hon gör när hon klarat av små delmål som hon har. Hon berättade att hon brukar fira dem. Vilket faktiskt är ett väldigt bra tips. Att fira sina små segrar.

Gör du det?

Kom ihåg, om det här är något du kämpar med så vet att du inte är ensam om det!

Ifrågasätt dina negativa tankar

En annan sak som är väldigt bra är att ifrågasätta sina negativa tankar när de dyker upp. Att t.ex. fråga sig själv, varför kommer de? Vad betyder de? Och att börja koppla på förnuftet och försöka tänka logiskt.

Och något att tänka på är detta:

Det är bara en tanke.

Det är bara en tanke och den är högst troligen inte ens sann! DU kanske tror det, men det betyder inte att det är så. Just negativa tankar är farliga på det viset.

Som t.ex. tanken att du inte är värdefull, du kan själv känna dig helt övertygad om att du inte är värdefull, MEN, det är inte sant! Hur mycket du än tror på det så är det inte sant. <3

Det var en sak som gjorde att det klickade till i mitt huvud, när jag insåg det, att mina tankar faktiskt kan vara fel, det gjorde att jag kunde börja se mina tankar på ett annat sätt. Att de inte alltid är sanna.

Hur låter det?

Men berätta gärna hur du tänker om detta! Har du några tips på hur man kan jobba med sina tankar?

Kramar <3

Om du skulle vilja läsa mer om vad jag tidigare skrivit om detta kan du hitta det här:

Negativa tankar – vad kan du göra?

Kommentarer

 1. Usch, jag håller med dig om allt du skriver men det är förbannaf svårt att gå från tanke till handling ibland… kram

  2019-11-19 Svara
  1. Pia

   Jaa det ÄR svårt, men det går:) Det börjar ju med tankarna…och tar tid ❤️
   Kram

   2019-11-20 Svara

Leave a Reply